diumenge, 15 de gener del 2012

Interpretacions esbiaixades


Les imatges dels marines nord-americans orinant damunt de cadàvers de persones d'origen afganès (talibans, segons alguns diaris arriben a especificar) han donat la volta al món. Els mitjans de comunicació i l'opinió pública, han criticat durament aquest vídeo, arribant a demanar responsabilitats penals pels autors, ja que la profanació de cadàvers és un crim de guerra.

Ens hem passat per alt un aspecte fonamental: davant d'una imatge que recorda tristament a les fotos de caçadors amb els seus trofeus de caça ens hem oblidat a veure la foto completa i plantejar-nos que uns soldats han matat a dues persones. Desconeixent la situació real del cas, ni preguntant-nos les possibilitats de detenció per tal de ser jutjats, ni si van tenir assistència mèdica en cas de resultar ferits durant l'atac,... ens preocupa tan sols que després s'hi orinin damunt.

D'alguna manera, Estats Units ha aconseguit normalitzar les seves accions de guerra. Qualsevol atac, qualsevol assassinat queda automàticament justificat sense passar ni per l'opinió pública ni per un sistema judicial internacional independent. La sortida a la llum d'aquests vídeos és una oportunitat que té una vegada més l'administració americana per rentar-se la cara investigant l'autoria d'aquest acte deplorable i desviar l'atenció a la població dels problemes reals d'estar en una guerra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada